29 Temmuz 2011 Cuma

Hayatın Anlamı - 2

Selamlar,
Geçen yazımda hayatın anlamını oluşturan bir parçadan bahsetmiştim. Bu yazı da o parçanın doğurduğu bir başka parça olacak canlar.

Hatırlarsanız sabırdan bahsetmiştim (hatırlamanıza gerek yok la azcık aşşa bakın yazıyo). Şimdi öyle bir şey söyliyeceğim ki hem sabır bu kavramı doğurmuş olacak hem de bu kavram sabrı doğurmuş olacak. O kavram geliyor:

Şükür.

Niye şükür? Sabrettikçe, zorlukları atlattıkça Allah’a sabrı verdiği için ve zorlukları atlattırdığı için şükrederiz. Durumumuza şükrettikçe de diğer zorluklara karşı sabrederiz. Kısır döngüye giriyor aslında biraz, şükrettikçe sabrediyor sabrettikçe şükrediyoruz.

Peki hayatın anlamına dahil etmemin sebebi ne?
Kur’an’dan sizin için geliyor:
Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.” Bakara, 152

Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah'a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah'a şükredin.” Bakara, 172

Allah'a karşı yalan uyduranların, kıyamet günü hakkındaki zanları nedir? Şüphesiz Allah insanlara karşı çok lütufkârdır, fakat onların çoğu (O'nun nimetlerine) şükretmezler.” Yunus, 60

Andolsun, biz Lokmân'a "Allah'a şükret" diye hikmet verdik. Kim şükrederse ancak kendisi için şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse, bilsin ki Allah her bakımdan sınırsız zengindir, övülmeye lâyıktır.” Lokman, 12

Meyvelerinden yesinler diye biz orada hurmalıklar, üzüm bağları var ettik ve içlerinde pınarlar fışkırttık. Bunları onların elleri yapmış değildir. Hâlâ şükretmeyecekler mi?” Yasin, 35

Allah, onun bize verdiği nimetler ve kolaylıklar için ona şükretmemizi istiyor ancak şükre ihtiyacı olmadığını ve şükretmemizin bize yararı olduğunu vurguluyor. Niye? Çünkü şükredersek sabrederiz, sabredersek zorlukların üstesinden geliriz. Hani önceki yazıda demiştim ya Allah sınavda kitapları açmamıza izin veriyor. Kitapları da geçtim, resmen Allah bize cevapları veriyor.

Tamam, bazılarınız şükür ve sabrın hayatımızı kolaylaştıracak şeyler olduğunu ama anlamı olmadığını düşünüyor olabilir.

Doğrudur kolaylaştırır. Kolaylaştırmasının asıl sebebi de bahsettiğim 3 parçanın bir döngü halinde hayatın anlamını oluşturması.

Bir sınav içindeyiz. İrademiz var ve fani dünyada sınanıyoruz. Burada anlaştık mı? Sınav sorusu ise şu: Allah’ın yolunda mı kalacaksın yoksa İblis’in oyunlarına mı kanacaksın?

Şimdi şöyle söyleyeyim ruhlarımızın niye yaratıldığını melekler, iblis, cinler bilmez, biz de bilemeyiz. Bunu yalnızca Allah bilir. Ama niye Dünya’ya gönderildiğimiz ve bu yaşamımız boyunca ne yapacağımız hayatın anlamını oluşturur. Birçoğumuz yaratılışın anlamı ve hayatın anlamını karıştırıyoruz. Ancak yaratılışın anlamını dediğim gibi bilemeyiz. Ben sadece hayatın anlamından bahsediyorum.

Şimdi neyi anlatmak istediğim biraz daha anlaşılır oldu sanırım?

Sınav ve vereceğim cevap hayatın anlamını oluşturuyor dedim. Sabır ve şükür cevabı iki parçası. Eğer sabır ve şükürde başarılı olabilirsek cevapta da başarılı olabiliriz. Yalnız cevabı oluşturan son bir parça daha var bu da üçüncü parça yani bu yazı serisinin sonuncusu.

Sabır ve şükrü doğuran aynı zamanda sabır ve şükrün doğurduğu diğer bir kavram. Tahmin edebildiniz mi?

Cevab veremedi.

Nekst epizot: Hayatın Anlamı - 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder