1 Ağustos 2011 Pazartesi

Harry Potter'daki Sembolizm

Yeniden merhabalar,
Belki siz de izlemişsinizdir, Harry Potter serisinin son filmi geçenlerde sinemalara geldi. Ben de merak ettim, takip ettiğim bir seriydi gideyim dedim. Ekşici bir arkadaşımla (karakter olarak yoksa yazar falan değil) Taksim’de filme gitmeye karar verdik. Buluştuk ve gittik. Ekşici arkadaşımın aurasından mı kaynaklıdır bilmem ben filmi çok düz izledim. Sadece izledim yani kafamda hiçbir fikir falan oluşmadı. Öküzün trene baktığı gibi izledim filmi.

Amma velakin ki öyle değil. Filme ablam izlemediği için bir kez daha gittik ve bu sefer kafamda soru işareti uyandı:
-Voldemort niye sürüngen gibi ve yılan dili konuşabiliyor?
-Evcil hayvan olarak kocaman saldırgan bir yılanı seçmiş?
-Voldemort ruhunu PARÇALAYIP BAŞKA BEDENLERE SOKABİLİYOR?
-“Ölüm Yiyenler” (Lord Voldemort için savaşan insanlar) niye özel bir simge taşıyor ve BİR YERDEN BİR YERE İZ BIRAKARAK ÇOK HIZLI GEÇEBİLİYORLAR?
-Ölüm Yiyenler niye sadece safkanlardan (iki tarafı da saf büyücü olanlar) oluşmak zorunda?
-Harry Potter’ın yara izi niçin ters Sig Rünü şeklinde?
-Babam bu kadar güzel pasta yapmayı nerden öğrendi? 
....
Daha çok soru var. Bunların cevaplarını araştırıp bulmaya çalışıyorum. Buldukça da sizinle paylaşacağım ve muhtemelen bu yazı birkaç bölüm halinde olacak.
***
Öncelikle size genel olarak hikayeden bahsedeyim. Belki çoğunu biliyordur ama ben yine de özet geçeyim ki bilmeyenler de yazıdan bir şeyler anlayabilsin.

Şimdi Harry diye bir çocuk var bunun annesi de babası da büyücü ama annesi safkan değil yani bir tarafı büyücü değil düz insan. Harry uzun yıllar farkına varmıyor ama sonra Dumbledore diye bi büyücü Harry’yi büyücü okuluna götürüyor büyücü olduğunu söylüyor falan. Harry’nin asıl özelliği Lord Voldemort diye (Dumbledore’un eski bir öğrencisi karanlık lord oluyor sonra) birinin zamanında kahine danışması ve kahinin Harry Potter’ın doğduğunu ve onun Voldemort’un sonunu getireceğini söylüyor. Adresi de veriyor (nasıl kahinse maşallah). Sonra voldemort gidiyor bebek Harry’yi öldürmeye çalışıyor babası ölüyor annesi de siper oluyor Voldemort’un ölüm büyüsü annesini öldürüp ondan sekip kendine geliyor ve Voldemort’un bedeni ölüyor. O sırada ruhu tutunacak canlı bir beden arıyor ve Harry’nin bedenine girip yara izinde saklanıyor. Hikaye burdan gelişiyor hep böyle.

Voldemort karakterinin bir özelliği ruhunu parçalara ayırıp cisimlerde ve canlı bedenlerde saklaması. Böylece öldü mü o cisim ya da bedenlerden yeniden canlanıyor yani ölümsüz oluyor anlayacağınız.

Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu hesabı belgelerle gelmeye başlıyorum. Sig Rünü diye bir şey duydunuz mu hiç? Nazilerin de kullandığı, faşistlerin özellikle kullandığı ve şimdi de Lady Gaga’nın kullandığı bir semboldür. Şimşek şeklindedir. Güneşi temsil eder.

Peki Harry’nin yara izi nasıl?

TERS bir Sig Rünü şeklinde. Sig Rününün tarihini araştırmak isterseniz Google’da Sig Rune şeklinde de aratabilirsiniz.

Voldemort’a gelelim. Voldemort ruhunu böle böle ucubeye dönmüş, tipi kaymış. Fakat nedense tipi kaya kaya bir sürüngene benzemiş. Sürüngen kısmını niye bold yazdığımı merak ettiyseniz: http://michaelsikkofield.blogspot.com/2011/04/reptilian-meselesi-hakknda-kesinlikle.html
Voldemortun ruhunun başka bir bedende yaşamasına örnek bir resim:

Ruhunun bölünmesi ve başka bedeni yönetmesi size bir şey çağrıştırdı mı? Bana MK ULTRA projesini çağrıştırdı.

Gelelim Voldemort’un ordusu “Ölüm Yiyenler”e. Bu arkadaşlar siyah giyiniyorlar, kendilerine has bir sembolleri var. Kollarında da bu sembol bulunuyor. Ölüm Yiyenlerin bir özelliği safkan büyücü olmaları yani soylarında hiç düz insan bulunmaması. Kendi aralarında gizli gizli haberleşip buluşan, toplantılar yapan bir grup. Hem de asiller. Bu örgüt yapısı bana masonları çağrıştırdı. Şimdi ben böyle deyince tuhaf oldu ama filmi izlerseniz ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacağınızdan eminim.
Buyrun sembolleri:

Bir diğer özellikleri de bunların iz bırakarak süpürgeye ihtiyaç duymadan gökyüzünde aşırı hızlı hareket etmeleri. Bu özellik cinlere ait bir özelliktir. Cinler gökte hızla bir ışık gibi iz bırakarak geçebilirler. Hatta bu durumu bazı insanlar “uzaylıların” geçmesi olarak yorumlarlar.
Bakın bu videoda anlatmaya çalıştığım şeyi yapıyor Ölüm Yiyenler:


Ayrıca Voldemortun yılan dilinden konuşması, sürüngene benzemesi ve bir yılanı olmasıyla ilgili bana cinler vurgulanıyormuş gibi geldi. Çünkü cinler bir sürüngen kılığında da insana yaklaşırlar.

Bir başka konu insanların Voldemort demeye korkması. “Şunu Bilirsin”, “İsmi Söylenmeyecek Kişi” gibi saçma şeyler söylüyorlar. Ve aktif mücadele eden kişiler ismini söylemekten çekinmiyor. Bu size bir şey hatırlattı mı? Son zamanlarda herkesin diline iyice yerleşen “üç harfli” olayını hatırlattı bana. Cin deyince zarar verecek gibi bir kanı yerleşmiş insanlarda, onu daha üstün görmekteler. Müşrik cinlerin de istediği bu zaten, insanın onları daha üstün görmesi. Cin yav. İçki olarak cin demeyi biliyorsun da varlık olan cini kastettiğinde niye cin diyemiyorsun?

Neyse Harry Potter’la ilgili kafamı kurcalayan sorular ve şüphelerim şimdilik bu kadar. Ama en büyük soru hala kafamda.

Madem öyle peki Warner Bros niye bu serinin filmini yayınladı?

Bir sonraki yazı Hayatın Anlamı – 3 olacak. Sonra cin çarpmasıyla ilgili yazım. Ve bir ara Yüzüklerin Efendisi’yle ilgili bir yazım olacak. Çok önemli şeyler içeriyor çünkü.

Sevgilerimle,

5 yorum:

  1. Warner Bros -Yayınlamasında ne gariplik var ki?Zaten bunun gibi birçok şeyi yayınlamadı mı şimdiye kadar?..

    YanıtlaSil
  2. Çünkü yukarıda bahsettiğim özellikler Voldemort ve Ölüm Yiyenlere ait ve hikayede bunlar kötü tarafı oluşturuyor. Ve filmin sonunda -spoiler- yeniliyorlar-spoiler- Ayrıca filmin afişlerinde subliminal mesajlar da yakaladım. Yani demek istediğim acaba bu film de kontrollü bilinçlendirme mi?

    YanıtlaSil
  3. herşey mümkün.

    YanıtlaSil
  4. -Voldemort niye sürüngen gibi ve yılan dili konuşabiliyor?

    Soyu okul kurucularından Slytherin e dayanıyor ve o kişi de yılan dili konuşabiliyor. Dolayısıyla Voldemort da konuşabiliyor.

    -Evcil hayvan olarak kocaman saldırgan bir yılanı seçmiş?

    Soyunun simgesi olmasından ve onunla konuşabilmesinden.

    -Voldemort ruhunu PARÇALAYIP BAŞKA BEDENLERE SOKABİLİYOR?

    Bunu da önemli gördüğü insanları öldürerek ruhunu parçalıyor. Kitabı okursan eğer Hermonie nin açıklaması var.

    -“Ölüm Yiyenler” (Lord Voldemort için savaşan insanlar) niye özel bir simge taşıyor ve BİR YERDEN BİR YERE İZ BIRAKARAK ÇOK HIZLI GEÇEBİLİYORLAR?

    Aslında romanda böyle bir şey yok. Filmde ise daha etkileyici olsun diye yapılmıştır sanırım. Zaten filmlerinde bir çok farklılık mevcut.

    -Ölüm Yiyenler niye sadece safkanlardan (iki tarafı da saf büyücü olanlar) oluşmak zorunda?

    Amaçları büyücü milletinin safkanlardan oluşmasını istemeleri, ki Voldemortta safkan değil melezdir.

    -Harry Potter’ın yara izi niçin ters Sig Rünü şeklinde?

    Romanda şimşek şeklinde diye ifade ediliyor.

    -Babam bu kadar güzel pasta yapmayı nerden öğrendi?
    Bilemem :)

    ...Dumbledore diye bi büyücü Harry’yi büyücü okuluna götürüyor büyücü olduğunu söylüyor falan.

    Harry ye büyücü olduğunu söyleyen Hagrid'dir ve biletini vs. almasına yardımcı olmuştur.

    ... Harry’nin asıl özelliği Lord Voldemort diye (Dumbledore’un eski bir öğrencisi karanlık lord oluyor sonra) birinin zamanında kahine danışması ve kahinin Harry Potter’ın doğduğunu ve onun Voldemort’un sonunu getireceğini söylüyor.

    Bunu da yanlış biliyorsun. Çünkü kehaneti yapan okulun kehanet öğretmeniyle Dumbledore iş görüşmesindeyken Dumbledore'un görüşmeyi terketmeye niyetlendiği sırada oluyor ve sadece kehanetin başını Snape duyup efendisine yetiştiriyor. Tam bilgisi olmadığı içinde büyü ters tepiyor...

    Ayrıca ölüm yiyenler asil değillerdir sadece Malfoy ailesi zengin olduğundan ve hapisten yırttığından parasıyla bakanlıkta işlerini kolaylaştırıyor.

    Yukarıda da dediğim gibi sadece filmlerde kara dumanla uçma vardır. Romanı okursanız(ilk olarak 5. kitabın bakanlıkta geçen kısmı) böyle bir şeyin olmadığını görürsünüz.

    Seriyi okursanız bu tür şeylerle karşılaşmayacağınızı düşünüyorum. Ancak filmlerinde bulabilirsiniz. Warner Bros bunları niye yayınladığını da size bırakıyorum.

    Diğer yazdıklarınız bir yana seri hakkında tam doğrubir bilginiz yok...

    YanıtlaSil
  5. Hocam hikaye konusunda cok ayrintiya girmedim cunku dikkat edecegim ve cekecegim noktalar baska noktalardi. Son kitap harici hepsini okumus bulunuyorum, kitapta bu detaylarin olmadiginin farkindayim soru da bunlarin nicin bu sekilde gosterildigi. Hikaye konusuna cok takilmaya gerek yok diye dusunuyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil